2020-11-26 22:25:20

ANJA I EVA 2. NA DRŽAVNOM NATJECANJU U FIZICI

Ponovno veliki uspjeh naših fizičara na Državnom natjecanju za školsku godinu 2019./2020. učenice Eva Brnabić i Anja Stojković osvojile su izvrsno drugo mjesto u kategoriji samostalnih eksperimentalnih radova obranivši svoj rad "Fizika ljudskog tijela". Odličan rezultat i pohvale za rad zaslužili su i učenici Ivan Mihalić i Josip Obradović koji su zamalo ostvarili plasman među prva tri najbolja rada. Državno se natjecanje održalo online, 19. i 20. studenog 2020. godine.

Podsjetimo, ove su se godine iz naše škole na Državno natjecanje plasirala čak tri različita eksperimentalna rada što je povijesni uspjeh za našu školu, pogotovo ako uzmemo u obzir da se iz cijele države od početno prijavljena 36 rada na Državno natjecanje plasiralo njih deset. Učenice Eva i Anja predstavljale su svoja dva rada, što je iznimno postignuće, a učenici Ivan i Josip svoj jedan rad. Učenici su u svoje radove uložili višemjesečni trud i rad koji se, kako vidimo po rezultatima, itekako isplatio.  Donosimo kratki pregled radova:

Eva Brnabić, Anja Stojković-"Fizika ljudskog tijela" - ljudsko tijelo se prilikom skoka i doskoka postavlja u formu opruge kako bi se postigla veća visina ili kako bi se amortizirao udarac. Učenice su u svom radu modelirale ljudsko tijelo kao elastičnu oprugu te istraživale u kojim će se slučajevima elastična svojstva mišićno-koštanog sustava promijeniti. Učenice su izradile model ruke.

Ivan Mihalić, Josip Obradović -"O kapima (ulja)" - kapi vode i ulja se na različitim površinama različito ponašaju i različito oblikuju zbog sila kojima međudjeluju s podlogom. U radu su učenici mjerili glavna fizikalna svojstva vode i ulja (gustoću i viskoznost), određivali su sile koje djeluju na njih, istraživali filnost i fobnost površina, mjerili akceleracije kapi te istraživali Leidenfrostov učinak.

Eva Brnabić, Anja Stojković -"Fizička svojstva propelera" - učenice su istraživale o kojim značajkama lopatica propelera ovisi učinak propelera, promatrale su u kojim uvjetima dolazi do usisa i isisa zraka, mjerile su brzine struje zraka duž ravnine propelera te su istraživale u kojem slučaju se na propeleru javlja sila aerodinamičkog uzgona.

Učenici naše škole već godinama ostvaruju vrhunske rezultate na Državnom natjecanju iz fizike, a to je dokaz da imamo jako marljive učenike te da postoji veliki interes za STEM područje.

Čestitamo svim učenicima, a posebice Evi i Anji te njihovoj mentorici, profesorici fizike Ireni Peruš.


Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko