2020-10-13 20:06:06

POSJETITE MALE KNJIŽNICE!

U Malim besplatnim knjižnicama u Jastrebarskom i Klinča Selima od prošloga tjedna možete pronaći nove knjige! Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe postavio je u Jastrebarskom i Klinča Selima licencirane Male besplatne knjižnice („Free little libraries“). Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige mladi ljubitelji čitanja proteklog tjedna napunili su kućice novim knjigama.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježava se tijekom mjeseca listopada, a ovogodišnja tema je Put do zdravlja i dobrobiti, što dobre knjige za djecu i mlade svakako jesu.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koja se obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Ove godine posvećena je planetu Zemlji, povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje pod motom Razlistaj se!.

Knjige za Male besplatne knjižnice doniralo je Ministarstvo kulture, koje uz Društvo hrvatskih književnika, Zagrebačku županiju, Grad Jastrebarsko i Općinu Klinča Sela pomaže program „Vrelo zavičaja“ u sklopu kojeg su knjižnice postavljene. „Vrelo zavičaja“ je program kojem je glavni cilj promicanje čitanja i pisanja kod djece i mladih. Uz postavljanje i opremu Malih besplatnih knjižnica, u sklopu programa provode se (online i uživo) radionice kreativnog pisanja.

U provođenje programa „Vrelo zavičaja“ uključile su se osnovne škole iz Jastrebarskog i Klinča Sela, a školske knjižničarke Sandra Marković Čukoić (OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko) i Sanja Šušnjara Raić (OŠ Klinča Sela) redovito motiviraju učenike svojih škola da razgledaju nove knjige u Malim besplatnim knjižnicama te da zavole knjige i čitanje i izvan popisa obavezne lektire.

Male besplatne knjižnice nalaze se kraj osnovnih škola u Jastrebarskom i Klinča Selima, ali iz njih knjigu mogu uzeti (ili donijeti neku svoju koju žele podijeliti s drugima) svi ljudi dobre volje željni uzbudljivih knjiga i kvalitetnog štiva.

Fotografije možete vidjeti ovdje.


Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko