2017-11-19 21:03:29

DAN GRADA I 130.ROĐENDAN PŠ DESINEC

U ponedjeljak, 13.11.2017. uz Dan grada Jastrebarskoga, Desinčaki su obilježili i 130. rođendan svoje škole. Aktivnosti i radionice posvetili su i Gradu i školi. Prvašići su u Domagoviću sadili Aleju prvašića. Trećaši su obišli samostan u Jastrebarskom i upoznali se s radom jednog bačvara u Bačvariji. Drugašići i četvrtaši odradili su aktivnosti u školi, pripremili kratki osvrt na obilježavanje Dana grada te povijest naše škole od ideje i rasprave za gradnju škole do početka prve školske godine u Desincu.

Učenici su uredili i panoe te su svi zajedno na kraju dana mogli razgledati izložbu likovnih radova i drugih dječjih uradaka.
Zapjevali su rođendansku pjesmu školi i zasladili se tortama.

O povijesti 130 godina školstva u Desincu, još će se kroz godinu mnogo istraživati i prikupljati materijale koji svjedoče o toj povijesti. Razgovarat će se s ljudima koji su pohađali školu u Desincu, a i želja je ugostiti najstarije mještane i učiteljice koji su bili dio cijele te priče. Neka pričaju povijest svojim potomcima.

O prošlosti se priča, iz prošlosti se uči. Budućnost se očekuje, budućnosti se nada.

Tako i Desinčaki, uče iz 130 godina stare prošlosti školstva, a nadaju se novoj, obnovljenoj i modernije uređenoj školi, u bližoj budućnosti.

Slike možete vidjeti ovdje.

Nekoliko crtica iz povijesti škole:

13.4. 1886. Povela se rasprava za školu 5.6. 1887. Postavljen je temeljni kamen (u lijevom uglu zgrade spremljena je posudica sa dokumentom). 24.10. 1887. Mirko Ivanić, župnik plešivićki imenovan je mjesnim školskim nadzornikom, a u školski odbor imenovani su Mijo Novosel, Tomo Galović, Josip Volarić i Mijo Škvarić. 21.11. 1887. Odobrena je školska zgrada (uporabna dozvola) 25.11.1887. Započela je školska godina (prema novim podacima iz Knjige o Desincu piše 15.11. početak prve školske godine) Školu u Desincu pohađali su učenici iz Gornjeg i Donjeg Desinca, Prhoća i Breznika. Bilo je 40 polaznika. Prvi učitelj bio je Đuro Rožman iz Svete Jane. 1912. god imenovana je i prva učiteljica Danica Tomac, a  vjeronauku je podučavao Janko Cepanec, župnik plešivički. U prizemlju zgrade nalazio se i općinski ured sa stanom općinskog bilježnika sve do 1915.godine. 1931.godine izrađen je projekt za školu u Donjem Desincu 1943. otvorena je škola u Donjem Desincu.

Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko